WWW pro školy
Jak na Office - tutoriály, video návody











Vytvoř si párové triko

Poradna - Rada se vzorcem

hlavní kategorie | zpět | + odpovědět na toto téma
Rada se vzorcem - diskuze na toto téma
Ahoj, řeším zapeklitý problém. V Excelu mám 2 listy. Na 1. listu je výpis položek zboží, které za poslední 4 roky použily do firemního měsíčního letáku. Každá položka má u sebe ve sloupcích objednací kód, rok, a měsíc. Položky jsou psané pod sebe pořád pryč, po asi 4 roky. Na druhém listu mám do sloupce pod sebe zkopírované unikátní položky dle obj. kódu (odstraněny duplicity vzniklé použitém v několika měsících i letech). A pak mám další sloupce měsíců 1-12 pro rok 2011, 1-12 pro rok 2012, atd., ... A nyní bych chtěl poradit se vzorcem, který dokáže zjistit na prvním listu výskyt dané položky v konkrétním roce a měsíci = a následně mi na druhém listu v přehledové sestavě položka x měsíc např.do dané buňky vypsat znak X. Doufám, že jsem to napsal srozumitelně . Zkrátka z prvního listu generuji sestavu, kde jsou pod sebou položky dle obj. kódů a doprava od nich sloupečky jednotlivých měsíců, kde bych chtěl označit, že ten daný rok a ten daný měsíc byla tato položka použita do letáku.

Jiří Koloros | 14.12.2015 05:50  
 
 
Pro jistotu jsem tady nahrál příklad, jen na pár řádek - pokud byste mi tam někdo ten vzorec mohl napsat - byl by král . Ty X na druhém listu bych chtěl aby to právě dělalo samo, teď jsem je tam napsal jen tam, kde mají být (nebo jakýkoli jiný znak). Mockrát děkuji !
Odpověď
elninoslov | 14.12.2015 18:44  
 
 
Jedinečné hodnoty si teda riadite sám. Stačí označiť potom už iba celý rok, a pretiahnuť ho myšou doprava, vzorce sa upravia. Rovnako si potiahnite posledný riadok so vzorcami na ďalšie jedinečné hodnoty...
Odpověď